Cékla
Gyógyító szuper zöldség
Érdekesség
A céklával kapcsolatosan érdemes rögtön néhány történelmi tényt megemlíteni. A legrégebbi céklamaradványok az egyiptomi Théba piramisaiból kerültek elő, a III. Saqqara-dinasztia temetkezési helyéről. Szintén a zöldség egy-egy darabját találták meg a mai Hollandia területén található Aartswoud neolit lelőhelyén. Mezopotámiában, az ókori Görögországban is leírták, majd később a rómaiak és a zsidók is említik.
Miben van? Flavon Max, Flavon Max+, Flavon Kids, Flavon Joy
Gyógyító szuperzöldség: a Cékla
Ez a méltatlanul elfeledett zöldség nemcsak a rák megelőzésében segíthet, hanem a magas vérnyomásra, illetve az állóképességre is kedvezően hat.
A monda szerint Nagy Károly annyira bízott a cékla gyógyító erejében, hogy rendeletben tette közzé kötelező termesztését. E rendelet már rég hatályát vesztette, de nem lenne ildomos megfeledkezni a gyógynövénynek is méltán elfogadható cékláról.
Mire ajánlott?
A cékla nagy mennyiségben tartalmaz jó vízkötő képességű pektint. Kiváló
vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait. Vizsgálatok
szerint megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását is.
Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a céklalé
segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért bizonyos helyeken
kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység esetén. A cékla, A, B1, B2 és C-
vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként,
nátriumot, káliumot, és magnéziumot. Jelentős szerepe van a
méregtelenítésben, rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulhat. A céklában
található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a
szervezetnek, és várandós anyák is bátran fogyaszthatják.
Miben van? Flavon Max, Flavon Max+, Flavon Kids, Flavon Joy
Értéke a színe
Vörös színét legnagyobbrészt a betalainoknak köszönheti, melyek közül a legfontosabbak a betanin, az izobetanin, a probetanin és a neobetanin. A betanin előnyösen befolyásolja a sejtszinten zajló oxidációs folyamatokat, ennek köszönhetően aktiválja a sejtmegújulást, valamint javítja a sejtfunkciókat. Szintén érdemes megemlíteni az indikaxantint és a vulgaxantinokat, amelyek a megfigyelések szerint hatékony védelmet nyújthatnak a thalassemia (a vörösvértestek szétesésével járó vérszegénység) ellen.
A cékla színanyagai a sejtekben lévő ún.
vakuólumokban találhatóak. Ezek fala igen sérülékeny, emiatt figyelhetjük meg a
cékla darabolásakor a vörös színű folyadék megjelenését. Ez károsodhat napfény,
levegő vagy magas hőmérséklet hatására is. Éppen emiatt érdemes a céklát saját
héjában megfőzni, mert ekkor sokkal több hatóanyag megmarad benne.
Amit még tudni érdemes a cékláról
A nitrátokról eddig csak mint adalékanyagokról hallhattunk, egy korábbi kutatás során fény derült a vérnyomáscsökkentő hatásukra is.
A szervezetbe kerülő nitrátokat ugyanis testünk nitrogén-oxiddá alakítja, mely érlazító és -tágító hatással rendelkezik.
Az Egészségügyi Világszervezet által végzett kísérlet korábban már rámutatott a céklából kinyert nitrátok szervezetre gyakorolt előnyös tulajdonságaira, brit kutatók pedig 2010-ben vizsgálták a zöldség hatásait, az eredmény pedig mindenkit meglepett.
Egy pohár céklalé drámai módon csökkentette a vérnyomást, ráadásul minél magasabb volt az illető vérnyomása, annál látványosabb volt az eredmény.
A brit Exeter Egyetemen is végeztek kutatásokat a nitrátok szervezetre gyakorolt hatásairól. Megállapították, hogy a cékla nemcsak vérnyomáscsökkentő, hanem állóképesség-javító tulajdonságokkal is rendelkezik. A 2012-es londoni paralimpián induló David Weir például nagyon is tisztában volt ezekkel az információkkal, nem hiába fogyasztott rendszeresen céklalevet.
Ez a rubinpiros zöldség akár a demenciát - köznapi nevén az elbutulást - is gyógyíthatja. A benne található nitrogén-monoxid ugyanis javítja a vér áramlását, ezáltal pedig segíti az agy működését. Magas folsavtartalma révén akár az Alzheimer-kór ellen is hatásos lehet. A cékla élénk színét egy bizonyos betacyanin nevű vegyületnek köszönheti, melyet rendkívül erős antioxidánsként tartanak számon. Egy amerikai kutatás például megállapította, hogy a prosztata- és mellrákkal küzdő betegeknek adagolt betacyanin 12,5%-kal lassította a tumorsejtek növekedését. Mindezen felül táplálkozás-szakértők is előszeretettel ajánlják a fogyasztását. Száz gramm cékla ugyanis fedezi a napi ajánlott rostfogyasztás 10%-át, a benne található betain pedig normalizálja a gyomorsav-szekréciót és támogatja a máj működését.
A cékla egyensúlyban tartja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. A népi gyógyászat szerint májtisztító, használata esetén azonban mindenképpen érdemes sárgarépa- vagy uborkalével fele-fele arányban keverve fogyasztani. A céklalé rendszeres fogyasztásával a túlzott alkoholfogyasztás egyes negatív hatásait is ellensúlyozni lehet. Fentiek ismeretében nyugodtan állíthatjuk, hogy a cékla egyike azoknak a zöldségeknek amelyeknek mindenképpen helyet kell találnunk étrendünkben.