Hogyan előzzük meg a puffadást?
Veled is előfordul, hogy étkezések után ég a gyomrod? Felpuffadsz?
Helyes ételtársítással megelőzhető. Próbáld ki Te is.
Néhány tipp, hogyan előzd meg a gyomorégést, puffadást.
Mi okozhat puffadást?

Alaposan rágjuk meg az ételt!
Kis falatokat vegyünk egyszerre, alaposan 25-30-szor rágjuk meg az ételt.
Az alapos rágáskor az étel elegyedik a nyállal, ez megkönnyíti a gyomor további munkáját.
A meg nem rágott, nagy darabokban lenyelt étel komoly munkát ad a gyomornak, ez okozhat puffadást.
Előzzük meg a puffadást!

Egy étkezésen belül ne együnk zöldséget, és gyümölcsöt!
A zöldség és a gyümölcs más-más kémhatású, a gyomorban megerjesztik egymást
Zöldség, gyümölcs megfelelő társítása!
Gyümölcsöt csak reggelire, délelőtt, és délig délig fogyasszunk, lehetőleg étkezések előtt, soha nem utána, desszertként.
Zöldség félék: délben, délután este.
Délután, este, már ne együnk gyümölcsöt!
Egy étkezésen belül nem keverjük a zöldséget a gyümölccsel.
Tej, tojás, cukor együttes alkalmazása!
Ezekből az összetevőkből bármelyik kettőt egyszerre használjuk egy étel készítésekor, már erjedés jöhet létre.
Főzzük meg alaposan a gabonaféléket!

Ha nem főzzük meg alaposan a gabonaféléket és a pillangós virágzatú növényeket (bab, zöldbab, szójabab, lencse, borsó, sárgaborsó) puffadást okozhat. A gabonáknál a bonyolult felépítésű keményítőlánc igényli a hőkezelést az emészthetőség érdekében, a hüvelyeseknél pedig a fehérjebontást gátló enzim, a tripszin inhibitor miatt szükséges az áztatás és ezt követően a főzés.
TIPP:
- Gabonák, hüvelyesek főzésekor a főzővízbe tegyünk 2-3 babérlevelet, megelőzi a puffadást.
- Keresztesvirágúaknál,( káposztafélék) a főzővízbe tett párszem köménymag segíti a könnyebb emészthetőséget.
Étkezés közben NE igyunk!
Ha étkezés közben iszunk (bármilyen folyadékot) nem rágjuk meg kellően az ételt, a nagyobb darabok is könnyedén lecsúsznak, ami nehezíti a gyomor munkáját.
Ekkor ugyanis felhígítjuk a gyomorsavat, vele együtt a félig megemésztett táplálékot. Ilyenkor annak érdekében, hogy a gyomor megkönnyítse a maga feladatát, először a folyadékot fogja felszívni.
Ez alatt az emésztésnek indult táplálék, várakozásra kényszerül, és a 39-40 C fokos belső környezetben erjedésnek indul.
Túl gyakori evés!
Ha az étkezéstől számított másfél órán belül bármit eszünk vagy iszunk, úgyszintén létrejöhet az erjedés, majd a puffadás.
Másfél órára van szükség ahhoz, hogy a gyomor kiürüljön.
A legjobb azonban, ha legalább 5-6 óra telik el két étkezés között.
Ha gyakrabban eszünk, lehet, hogy a gyomrunk már kiürült, viszont nem biztos, hogy a gyomrot követő bélszakasz is üres, és ez által nem képes az újonnan érkező táplálék fogadására.
Ha a bélszakaszban még ott találhatóak az előző étkezés lebontási termékei (ez csak akkor fordulhat elő. ha túl gyakoriak az étkezések, illetve, ha a finomított ételek összetapadva elzárják az utat), a gyomor hiába végezte el a feladatát, a táplálék nem tud továbbmozdulni a patkóbélben lévő "torlódás" miatt.
Mi okozhat gyomorégést?
Vannak olyan fűszerek amik, ha hajlamosak vagyunk rá, gyomor irritációt, gyomorégést okozhat.
Ilyenek: feketebors, fehérbors, chili, erős paprika, curry, gyömbér, szegfűbors, szegfűszeg, fahéj,
Ecetes ételek: mustár, ecetes torma, majonéz.
Gyomorégést okozhat,ha olajban dinszteljük meg a hagymát.
Az olajjal bevont hagymát a gyomor csak nagy küzdelmek árán tudja szétbontani.
(Az olaj magas hőfokra hevítése eleve rákkeltő.) erről itt olvashat többet>>>>
Mikor és mit igyunk?
Étkezések előtt fél órával fogyasszunk el 1 - 2 pohár vizet!
Miért?
Csökkenti a kínzó éhség érzetet. A szánkban megindul a nyáltermelés, a gyomor felkészül az érkező táplálék fogadására.
Étkezés közben és utána közvetlenül NE igyunk a fentebb leírtak miatt!
1-2 óra után bőségesen ihatunk, sőt, igyunk is.
Elfogadott tény, hogy naponta 2-3 liter folyadékra van szükségünk, bár az is igaz, hogy van orvosi vélemény ami testsúly kilogrammonként 40 ml víz fogyasztását javasolja.
Jó tudni!
Minden olyan folyadék, amelyben szénhidrát és rost található, a szervezet szempontjából már nem víznek, hanem feldolgozandó tápanyagnak minősül, hiszen megindítja az emésztést.
Szokjunk le a cukros üdítőkről, gyümölcslevekről, és szomjunkat lehetőleg tisztított csapvízzel vagy ásványvízzel oltsuk!
Hasznos volt az információ?
Oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal, lehet, hogy őket is érdekli!