Acerola
Az Acerola a brazil esőerdőkben honos alacsony növésű bokor vagy fa.
Az Acerola Európában forgalmazott formája az érett acerola különleges eljárással porlasztott sűrített anyaga, amelynek természetes C-vitamin tartalma legalább 17%
Miben van?
Flavon Max+ Flavon Active
Gyümölcse az európai cseresznyére hasonlít.
Természetes C-vitamin tartalma az érett gyümölcsnek 4,5% ami nagyságrenddel meghaladja más magas C-vitamin tartalmú gyümölcsök C-vitamin tartalmát.
Vitamin tartalma
Miben van?
A meghámozott, érett narancs C-vitamin tartalma például csak 0,05%.
A C-vitaminon kívül az acerolában azonosítottak több mint 150 más anyagot, köztük vasat,
- A-vitamint,
- thiamint,
- riboflavint,
- magnéziumot,
- káliumot,
- kalciumot,
- bioflavonoidokat,
- foszfort, stb.
Népi gyógyászat:
A népi gyógyászatban használják vérzéscsillapításra, gyulladásra, szív panaszokra, anémiára, reumára, tuberkulózisra és különböző betegségekből való lábadozás esetén.
Májbetegségek, hasmenés, vérhas és meghűlések ellen is hatásos.
A helyiek úgy tartják, hogy 20-25 dkg friss gyümölcs vagy egy fél csésze frissen kipréselt lé naponta 2-3 alkalommal meggyógyítja a lázat és a vérhasat.
Friss gyümölcsként fogyasztják, a kőmagvakat eldobják. Cukorral főzve a barbadosi cseresznye ízletes desszert.
A levéből zselé vagy szirup készül, amelyet ételekhez és gyümölcssalátákhoz adnak, vagy hogy a C-vitamint növeljék, különféle gyümölcsléhez keverik. A befőzött termések barnásvörös színt kapnak.
Egy kis tudomány
Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy az acerola képes lehet más étrend-kiegészítők (pl. szója, alfalfa) koleszterincsökkentő és oxidációs folyamatokat gátló hatását fokozni.
Állatokon végzett kísérletekben kimutatták, hogy az acerola kivonat csökkentheti a tüdő tumor kialakulásának esélyét, illetve lassíthatja annak előrehaladását. Laboratóriumi kísérletekben magyar tudósok közreműködésével kimutatták az Acerola egyes komponenseinek különböző tumor sejteket pusztító hatását és a kutatók javasolták a rák kiegészítő terápiában történő alkalmazását.
Miben van?
Tápanyag Értéke:
- Energia (kcal) 32
- Szénhidrát (g) 7,7
- Élelmi rost (g) 1,1
- A-vitamin (IU) 767
- C-vitamin (mg) 1677
- Kálium (mg) 146
- Folsav (ηg) 14