Fekete áfonya
Vitamin tartalma:
Az áfonya gyümölcssavakat, cukrot, pektint és A-, B- és C-vitamint tartalmaz.
Kiemelkedően magas a kálium tartalma.
Található még benne kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor. Tudományosan is elfogadott szer a látószerv különféle betegségeire.
A-vitamin tartalma révén a farkasvakság gyógyítására szolgáló gyógyszer alapanyaga, de kedvezően befolyásolja a bél működését, valamint baktériumölő hatással is rendelkezik.
Élettani hatása:
Mivel a fekete áfonyában található antiocianidinek javítják a hajszálerekben és általában az erekben a vérkeringést, a gyümölcs kivonata jó lehet azoknak, akiknek végtagjaikban rossz a vérkeringés.
Jó hatása miatt a visszér és az aranyér kezelésére is alkalmazzák, különösen terhesség idején, amikor ezekre a betegségekre fokozott a hajlam.
Azok az emberek, akiknél könnyen alakul ki véraláfutás, szintén hasznát vehetik a fekete áfonya hajszálértágító hatásának.
Népi tapasztalatok
Az áfonya a bélhurut, enyhe hasmenés elleni házi szere. Fogyasztása javasolható diabetes-, felső légúti megbetegedések-, epe- húgykő-problémáknál, reuma, ekcéma, pszoriázis, ateroszklerozis esetén.
Lap tetejére Előző oldal Kezdőlap Miben van? Flavon Max, Flavon Max+ ,