Zeller
A leghatéknyabb lúgosító
Történelme:
A zeller Dél-Európából terjedt el. A görögök már a középkorban
használták gyógyító erejéért. Ma többféle változata ismert és termesztett. A
zellergumó éppoly hasznos, mint a felső része, a különbség annyi, hogy a felső
rész húsos levélszárat inkább nyersen fogyasztjuk.
A zellert több száz éve használja a népgyógyászat, legfontosabb tulajdonságai:
pusztítja a kóros baktériumokat és gombákat a húgy- utakban, a vesében, a
belekben és a gyomorban és támogatja az alhasi vérkeringést.
A ma közismert zeller (zellergumó, szárzeller) a 17. század óta létezik jelen formájában. Magas vitamin- (A, B1, B2, B6, C, E), ásványi anyag- (magnézium, foszfor, vas, kálium, molibdén és magnézium) tartalma különösen értékessé teszi, s gazdag a rák megelőzésében fontosnak tartott antioxidáns-vegyületekben is.
A B12-vitaminon kívül B-vitamin komplex forrás, így segíti a fokozott koncentrációt és stressz oldást. Rendszeresen sportolóknak, testedzőknek energiát és jó kondíciót biztosít.
Élettani hatása
A zeller fokozza az alhasi vérkeringést, s ezáltal a
genitáliáknak jobb lesz a vérellátása, illetve a hasüreg legmélyebb pontjain
lerakódott nehézfémek és toxikus anyagok is a véráramba jutnak. Ily módon
hatékonyabb a szervezet méregtelenítése, ami azt eredményezi, hogy a prosztata
ismét visszanyeri működőképességét, az optimális vérbőség pedig javítja a
kismedence energia- és vérellátását.
A zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztjuk. Tele van ugyanis szerves anyagokkal, sókkal, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a vér savtalanításához. De legnagyobb értéke a szerves nátrium tartalma, amely jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása.
A vér sav és
lúg tartalmának összhangja akkor bomlik meg, ha a táplálékunk hosszabb ideig
többnyire fehérje, tömény keményítő, vagy tömény szénhidrát, illetve a
közönséges fehér vagy barna cukor. A zeller-lé rövid idő alatt egyensúlyba
hozza a vér sav-lúg tartalmát. Ha ez nem történik meg, egész sor tünet
jelentkezhet vagy betegség, alakulhat ki.
Pikkelysömör, ekcéma:
A túlzott érzékenység egyik következménye lehet a bőrkiütés, ami a máj
munkájának hanyatlását jelzi. Ha módosítjuk a savas végtermékű táplálékunkat, s
több zöldségfélét fogyasztunk a bőrkiütések hamar eltűnnek. Valamivel makacsabb
a pikkelysömör, de egyik legjobb ellenszere, a zeller-lé kúra.
Miben segít?
Allergiára:
Az allergia mind gyakoribb és mind kellemetlenebbé váló tünete annak, hogy táplálkozásunkkal
valami nincs rendben. Az allergia, túlzott érzékenység kialakulásához
hozzájárul:
- Ha táplálékunkban huzamosabb ideig fõ szerepet kapnak a tömény keményítőt
tartalmazó ételek,
- A túlzott cukorfogyasztás bármilyen édesség formájában,
- Mindennemű tartósítószer. Azok is, amelyek a közért polcain vannak, vagy
azok, amelyeket a gyorstalpalókban használnak a krumpli vagy más zöldségféle
bepermetezésére, hogy ne barnuljon meg használat előtt.
- A kenyérsütéshez felhasznált vegyszerek, hogy szemre tetszetős legyen, hogy
megtartsa frissességét.
Ezeknek közvetlen hatása nincs a szervezetre, de a fejlett országokban szinte
minden harmadik gyerek valamilyen allergiában szenved. A zellerben található
szerves nátrium és a többi só is hatásos eszköz az allergia leküzdésére.
Hörgők és tüdő-tisztító:
A nátrium fontos elem a szervezetben levő széndioxid
kiküszöbölésére, kirekesztésére. A szerves só hiánya a tüdő működésének
gyengüléséhez vezethet, illetve a hörgők érzékenységéhez, különösen akkor, ha
dohányfüst is terheli a tüdőt.
Idegnyugtató, hiperaktivitás ellen:
A zellerben tökéletes egyensúlyban vannak a szerves sók és a vitaminok, amihez
még hozzájárulnak a növényhormonok és az esszenciális olaj, ami a zellernek
jellegzetes illatot kölcsönöz. Ennek az olajnak különleges hatása lehet az
idegrendszer szabályozására, nyugtatására.
A hiperaktivitás a gyerekeknél jelentkezik, ami a szervezetbe jutó vegyi anyagok következménye és hatása:
Az mellékvese hormon túltermelés, a
pajzsmirigy túlzott aktiválódása stb. Tüneteket azok az élelem-adalékok
válthatnak ki, amelyek az allergiát: ételszínesítők, ételízesítők, italok,
cukorkák, vegyszeres gyógyszerek, stb. A gyermekgyógyász véleménye szerint,
ehhez hozzájárul a vér savtartalmának emelkedése. Az ok elhárításával,
ásványokban gazdag italt juttatva a gyermek szervezetébe, megszűnik az okozat.
S ilyen ital a zeller-lé is.
Vérmérgezés ellen:
Rozsdás szegbe lépve vagy ha a vágott sebbe föld jut, ha tehát a test megsérül és a nyílt seben keresztül ellenséges bacilusok hatolnak a szervezetbe, vérmérgezés keletkezhet. A bejutó baktériumok jobban megerősödnek, ha a vér savtartalma nagyobb. A zellerrel gyorsan és hatékonyan egyensúlyba hozható a vér sav-lúg tartalma.Vízhajtó:
A zeller azok közé a népi gyógyszerek közé tartozik, a petrezselyemmel együtt,
amelyek erős vizelethajtónak számítanak. Egyesek szerint a vesehomokot, vagy a
követ is ki tudja hajtani, ha a továbbiakban rendszeresen használjuk, nem kell
többé félnünk a vesehomoktól.
A népi gyógyászatban nemi vágy serkentőként is alkalmazzák!
A zeller jó tulajdonságait ma már nem becsüljük eléggé. Sokan csak a húsleves egyik "alkotórészeként" tekintenek erre az értékes, vitaminokban és nyomelemekben gazdag zöldségfélére. (A zeller az egyiptomi, görög és római kultúrában a gyász szimbóluma volt, illatos sírdíszként alkalmazták.
Többféle zeller létezik:
Gumós, halványító és metélő.
A halványító zeller gumója kicsi és tele gyökérrel, ezért nem ezt, hanem a leveleit és a 3-4 cm széles húsos levélnyelet használják ételkészítésre. Magas B1-, és B2-vitamin tartalma mellett kevés C-vitamint tartalmaz.