Homoktövis

A homok aranya

Hatásai:

  • Erősíti az immunrendszert
  • Javítja a szívműködést
  • Gátolja bizonyos tumorok növekedését
  • Zsíroldó hatása van, fokozza az anyagcserét
  • Gátolja a hajhullást, lassítja a bőr öregedését
  • Védi a májat
  • C-vitaminban gazdag ( tízszer annyi, mint a citromban)
  • B1-, B2-, E-vitamin, kalcium, magnézium, cink

Korunk egyik legértékesebb gyógynövénye a nálunk is egyre inkább hódító cserje, a homoktövis.(Hippophae rhamnoides), mely eredetileg egy a Himalája lejtőin termő növény. Hóditó útja során a világ majd minden táján elterjedt, rendkívüli hatásáról a régiek feljegyzései mesélnek.

Tibetben az egyik legrégebben használt gyógynövény, az "egészség tárának" is hívják. 

Története:

   Népszerűségét tekintve elterjedtebb a ginzeng gyökérnél. Már a Shi Bu Idian tibeti írásban, melyet az időszámítás előtti XI. században írtak, leírásra kerültek a homoktövis gyümölcsének gyógyító hatásai. Több ezer éve használták már a növény termésének olaját a kínai császárok gyógyítására. A legendák szerint Dzsingisz Kán katonái is fogyasztották a homoktövis olaját, hogy növeljék erejüket és szívósságukat. 

 Hippokratész műveiben szintén fellehetőek hivatkozások a homoktövis-készítményekről, melyeket a gyomorbetegségek gyógyítására használtak. 

Az ókori Görögországban a homoktövis gyümölcsét a lovaknak adták az Olimpiai játékok előtt, hogy növeljék azok fizikai erejét, javítsák a külsejüket, mivel a lovak szőre gyönyörűen csillogott tőle.      Innen ered a görög neve is: hippos- ló, pheas- fényes. 

  A szláv népeknél mind a mai napig széles körben alkalmazzák a homoktövis gyümölcsét és az olaját. Kirill, a szláv abc megalkotója, ezzel az olajjal kezelte a betegeket és a sebesülteket. Az ő példáját követték később az orosz kozákok, akik ezzel az olajjal kezelték sebeiket, gyümölcsével javították egészségi állapotukat, növelték erejüket. 

   Enyhén savanykás íze és üdítő hatása miatt a homoktövis gyümölcsét előszeretettel fogyasztják a szibériai vadászok, akik ezt a gyógynövényt szibériai ananásznak nevezik. 

  Brezsnyev is rendszeresen fogyasztott homoktövis-olajat, mert sejtszinten produkálva a védőhatást, még az italfogyasztással szemben is megvédi a szervezetet. Roborálós és immunstimuláló hatásának köszönhetően a homoktövis-olaj az űrhajósok étrendjében is szerepel.

A skandináv országokban, de általában az északi területeken nagyon régóta az egyik leghasznosabb 'téli gyümölcs'. 

Az európai orvoslás jóval később kezdte alkalmazni, már a határozott kutatások következményeként.

A növény leírása

Magyar népies elnevezései: ezüsttövis, fűztövis, homokfa

Latin név: Hippophae rhamnoides

A homoktövis az északi féltekén a mérsékelt és szubtrópusi övben él. Fénykedvelő, fagy- és szárazságtűrő. Homoktalajon, folyó- és patakhordalékon, tengerparti dűnéken nő. Hazánkban is honos. Tövises, kétlaki bokor, vagy kis fa. Egyenes levelei lándzsásak, fedőszőrös fonákjuk ezüstszürke, vagy rézvörös, fénylő. Jellegtelen virágai fürtökben állnak, amelyek a levelek előtt virítanak.

A talaj iránt nem igényes, de szereti a homokot és a sok napfényt. A téli hideget jól viseli, a szibériai -40 fokot is elbírja. Gyümölcsöt 2-4 éves kortól hoz. A homoktövis bogyói hullásra nem hajlamosak, egész télen a fán maradnak. A termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be, ilyenkor még kesernyés, savanykás, de dércsípetten édessé és kellemesen fogyaszthatóvá válik. A bogyók színe a sárgától narancsvörösig változik, a nemesített fajták hasznosanyag-tartalma sokkal magasabb, mint a vadontermőké. Éppen ezért nemesítik, és az igényesebb kertészetek (Magyarországon) ezeket a dugványokat árulják. Ismertebb fajtái orosz nemesítésűek, mint pl. az orazsevaja, a csujszkaja, az obilnaja. 

 Bogyói mélyhűtőben fagyaszthatók és egész évben nyersen vagy ivólének préselve, esetleg mézzel édesítve fogyaszthatók. Naponta egy bogyó rágcsálásával hihetetlenül jót teszünk egészségünknek, erősítjük immunrendszerünket.

Hatóanyaga

A homoktövis a gyümölcstermő, valamint a gyógy- és a fűszernövények közé egyaránt tartozik. A belőle készült termékek "biokorrekciót" végeznek: pótolják szervezetünk szükségletét bioflavonoidokból, zsírban és vízben oldható vitaminokból, ásványi anyagokból, diétás rostokból és más bioaktív anyagokból komplex, jól felszívódó, természetes étrend-kiegészítő formában.

A homoktövis több mint száz biológiailag aktív hatóanyagot tartalmaz.

  A gyümölcsök gazdagok szénhidrátokban, fehérjében, szerves savakban, aminosavakban és vitaminokban. Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, mely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese! A homoktövis gyümölcsében levő C-vitamin koncentrációja magasabb mint az eper, kivi, narancs, paradicsom, sárgarépa, és galagonya gyümölcsében. A nálunk élő gyümölcstermő bokrok közül a homoktövis bogyója tartalmazza a legtöbb C-vitamint (500-900mg/100g). Ezen felül gazdag A-, B1-, B2-, B6-, B8-, B9-, K-, P-, PP- és E-vitaminban. E-vitamin hatóanyagtartalma 202.9 mg/100 g gyümölcs, ez magasabb mint a búza, kukorica és szójabab E-vitamin tatalma. Az olajában nagy mennyiségben mutatható ki alfa-linolénsav (omega-3), linolsav (omega-6), olajsav (omega-9), palmitolajsav (omega-7) cis-vaccénolaj-sav, b-sitosterin (erős koleszterincsökkentő anyag), fitoncidok és nyomelemek.

Az újabb kutatások a vízben oldódó sárga flavonoidokat, az értékes növényi olajokat és zsírokat, valamint kedvező élettani hatását emelik ki. Magas antioxidáns tartalma miatt a mai társadalom elengedhetetlen egészségmegőrző élelmiszerévé vált.

Érdekes, hogy Kínában gyógyszernek van minősítve, míg nálunk nyugaton csak egészségvédő, betegség megelőző, általános erősítő szerként ismerik el.


A homoktövis hatásterületei

A homoktövis védi és erősíti az immunrendszert, növeli szervezetünk védekezőképességének hatékonyságát, késlelteti az öregedési folyamatokat. Magas C-vitamin-tartalma miatt - ami a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese - általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő, javítja az általános egészségi állapotot.

Ami nyár tájékán a nők becses étrendkiegészítőjévé teszi, az a zsíroldó hatása. Fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában. 

 Számos pozitív hatása segít megőrizni szépségünket, mivel erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását. 

    Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. Gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok kialakulását. E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre. Folyamatos fogyasztása során beépül a bőr alatti zsírszövetekbe, és visszaadja azok rugalmasságát és puhaságát.
Speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, s így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását.

Az atherosklerosis (érelmeszesedés) folyamatának megelőzésében jelentős hatása van a teának, húsolajnak és tablettának. Ez különösen elhízott, magas vérnyomással rendelkező középkorú és idősebb férfiak számára fontos, nőknél menopausa (a menstruáció elmaradása) után ill. fogamzásgátlót szedő és dohányzó fiatal hölgyek esetében. 

  Az atherosklerosist a közepes és nagyobb erek belső struktúráinak megnagyobbodása és annak átépülése jellemzi. Ennek a folyamatnak a megakadályozásában nagy szerepe van a homoktövisben található antioxidáns vitaminoknak, borostyánsavnak, az alfa linolénnak és a linolsavnak.

Míg télen a magas C-vitamin tartalma, és immunrendszerünk megerősítése miatt érdemes fogyasztani, addig nyáron fogyasztva belülről építi ki a bőr ellenálló képességét. Már a régi Tibet magas hegycsúcsai között is nagyra értékelték az erős UV-sugárzás, így az ezzel együtt járó bőrelváltozások elleni energiáit.

Az egészséges barnulás elengedhetetlen feltétele a szervezet belső felkészítése a káros sugárzások negatív hatása ellen. A homoktövis hatásosan segít nekünk ebben a feladatban. Elősegíti az egészséges barna szín kialakulását, csökkenti a leégés kockázatát. Napolajak alapanyagaként is használják, olaja véd a napsugárzás okozta károsodástól.

Folyamatos fogyasztása során megfigyelték potencianövelő és a pajzsmirigy működését szabályzó hatását.

Nem elhanyagolható antidepresszív hatása, a központi idegrendszer erősítéséből, a szervezetet harmonizáló hatásából ered.

Tippek házipatikánkba

A homoktövist évszázadok óta a fáradt szem erősitésére is használják. Minden nap rengeteg olyan fénnyel érintkezünk, amire az evolúció nem készített fel bennünket. A neon, a monitorok és a képernyők rezgőfényűek, milliónyi olyan kis sötét intervallummal, amikor nincsen fény. Ezt a szemnek állandóan korrigálnia kell, még ha a tudati érzékelési küszöbünknél kisebb szünetekről is van szó. Ezenkívül az a fény, mely a napból jön, évről évre erősödik. A szem fénytűrő képességének javítására és a káros hatások kivédésére keleten a homoktövis gyümölcsöt, és magjának olaját használják belsőleg.

A homoktövis a fronthatások enyhítésében is segítségünkre siet. Ha valaki érzékeny a fronthatásokra, az semmiképp sem természetes tulajdonság. Nagyon sok minden szerepet játszhat kialakulásában. Ilyen tényező többek között az egyén idegszöveti érzékenysége, a sejtek méreg-, és salakanyagokkal, káros sugárzásokkal telítődése. 


Méregtelenítő kúrával és a test sugárterheltségének megszüntetésével a migrén és a frontérzékenység megszüntethető.

Télen influenzaszezonban mindennapos fogyasztása megelőzi a megbetegedést, és ezen gyümölcsszegény időszakban kiválóan ellátja vitaminokkal a szervezetet. A homok aranya elnevezés méltó rá, hiszen a húsán és magján kivűl még a levelét is használják gyógyászati célokra. 

Ősztől tavaszig a leveléből készített teát meghűléses megbetegedések esetén alkalmazzák.

Az allergiás szezonban nagy segitség a homoktövis rendszeres fogyasztása, mert az olajos és vizes oldatú homoktövis-készítménnyel szinte mindenfajta allergia egy-két hét alatt megszüntethető (legyen az pollen-, fém- vagy napfényallergia).

 Lap tetejére        Előző oldal                Kezdőlap              Miben van?  Flavon Max  Flavon Max+,                                                                                                              Flavon Green,  Flavon Green+,  Flavon Kids

A weboldalon bemutatott termékek elsősorban megelőzés, (Prevenció) céljából használatosak. Az összetevőkről leírt információk sok évszázados népi megfigyelésen, és sok évtizedes laboratóriumi kutatómunkán alapszik.A weboldalon található Információk nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben Forduljon szakorvoshoz betegség esetén!
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el