Petrezselyem

Petrezselyem


Sokkal több, mint egy egyszerű leves zöldség!


A petrezselyem népies neve: petruska, petrezselem, petrezsirom
   A petrezselyem őshazája Spanyolország. 

Sokoldalú felhasználhatósága folytán előkelő helyet foglal el a konyhai zöldfűszerek között.

 Egészségügyi értéke nemcsak a magas C-vitamin és karotin tartalmában rejlik, (mely értékeket egyedül csak a paprika közelíti meg a zöldségnövények között), hanem igen magas ásványianyag tartalmában is.1000 mg/100 g közeli káliumtartalma a legmagasabb a zöldségnövények között, ennek tulajdonítható a kiválasztó szervekre gyakorolt kedvező hatása.

A petrezselyem számos fajtája ismert a világban. A legismertebb két különböző fajtája, az egyszerű levelű, és a bodor levelű. Számunkra a különbség csak az lehet, hogy a bodor levelű vaskosabb, lédúsabb, így azok, akik centrifugázzák, a zöld levelet hamarább megtelik a poharuk.

Ha gyökerét is felhasználjuk, jobb a helyzet. A petrezselyem az a növényünk, amely szinte minden nap az asztalra kerül valamelyik ételünkben. Ha ezt betartjuk, nincs gondunk a vastartalommal, amire a testünknek szüksége van. 

Élettani hatása

Allergia:

A petrezselyem egyik legerősebb, legtartalmasabb zöldségfélénk. Rendkívül jó hatással van a vér tisztítására (lúgosító hatása van a savas vérre), és ezzel az allergia elleni küzdelem egyik leghatásosabb gyógyszere. Hat a hörgők tisztítására, valamint csökkenti a rájuk ható ingereket. Nagyon hatásos az allergiás tüsszögés ellen.


Vízhólyag és vesetisztító:

Erős vízhajtó és vizelethajtó, ezért a terhes nőknek nagy mennyiségben fogyasztani nem szabad! 

Tisztítja a vízhólyagot és a veséket, valamint serkentőleg hat a vesék működésére. 

Ezt elsősorban nagy mennyiségű káliumtartalmának köszönhetjük. 

Serkenti a természetes nemi hormonok képződését a szervezetben, és ezzel elősegíti a normális menstruációs ciklust, valamint csökkenti a menstruációs fájdalmakat és normalizálja a hüvelyfolyást. Ezt a petrezselyem vastartalma biztosítja, amire különösen akkor van szükség, amikor erős a vérzés. Vesekőnél a nyers gyökeret ajánlják rágcsálni. 


Látás, és optikai idegek


Vitamin és ásványi összetétele folytán pozitívan hat a látás és a látással kapcsolatos idegekre. 

A benne lévő nagy mennyiségű A- vitaminnak köszönhetjük, hogy csökkenti a szürkületi vakságot, hatásosan támogatja a szem működését.


Emésztő rendszer


    Szintén kálium tartalmának köszönhetjük, hogy a petrezselyem tisztítja az emésztő rendszert, valamint serkenti a máj munkáját. 

Mint tudjuk, a májnak nagyon sok feladata van, köztük az egyik a szervezetbe jutó mérgek azonnali tárolása. De ha a máj már túl van terhelve, a szervezetbe jutó mérgek elterjedése ellen nem történik semmi. 

A petrezselyem segít a szervezet tisztításában, különösen higanyszennyezés esetén ajánlatos a kúraszerű fogyasztása.


Cukorbetegség:


       Akiknek megemelkedett a cukorszintjük, ajánlatos egy időre kúraszerűen fogyasztani a petrezselymet.  

   Olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segítik megszüntetni az inzulin érzékenységet, illetve késlelteti a cukorbetegség kialakulását. 

Ezt egyébként a kalcium felvétellel is elérjük, mert segíti a sejtek mozgásának szabályozását. 

A kalcium megtalálható a többi sötétzöld színű zöldségekben is. Természetesen a cukorbetegség megelőzéséhez a táplálékozásunkkal is be kell segíteni azzal, hogy kerüljük a fehér cukor használatát, hogy segítsünk a szervezetben visszaállítani a rendet. 

Az emberi szervezetben a vanádium egyes kutatások szerint csökkenti a májban termelődő koleszterin mennyiségét. Inzulin-szerű hatást képes kifejteni, így csökken a szükséges inzulinmennyiség. Növeli a az úgynevezett glutation szintet, amely a szervezet egyes méregtelenítő mechanizmusában nélkülözhetetlen.


Petrezselyem és a vanádium


A vanádium egyike a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemnek. Az 1980-as években került a figyelem középpontjába, amikor az első állatkísérletek során fény derült inzulinutánzó (és koleszterincsökkentő) hatására. 

A vanádium  előfordul még különféle olajos magvakban, gabonafélékben, borokban, gyümölcslevekben, gombákban, petrezselyemben, rákokban, és más tengeri élőlények húsában is.


Nyersanyagok vanádium tartalma 100 g-ra vonatkoztatva:

  • Petrezselyem 80 mikrogramm
  • Szójabab 70 mikrogramm
  • Napraforgóolaj 41 mikrogramm
  • Zab 35 mikrogramm
  • Olívaolaj 30 mikrogramm
  • Sárgarépa 10 mikrogram

Immunrendszer:

       Számos jele van az immunrendszer hanyatlásának, amit főleg táplálékunkkal segíthetünk visszaállítani. A petrezselyem az egyik legnagyobb tára a vitaminoknak és ásványoknak. Kúraszerű fogyasztással fokozzuk a test ellenálló lépességét, bármely betegséggel szemben.


Étvágygerjesztő:

A petrezselyem nemcsak kitűnő étvágygerjesztő a gyerekek számára, de nagyon tápláló is.


Vérszaporító:

A petrezselyemben sok a vas, 10 dkg petrezselyem 8 mg vasat tartalmaz. A szervezetünknek nagy szüksége van vasra a vérképződéshez, valamint az oxigén felszívódáshoz. A petrezselyem továbbá olyan agyagot tartalmaz, amely elősegíti a vérkötődést. 


Hasznos volt a cikk?  Oszd meg barátaiddal is!

A weboldalon bemutatott termékek elsősorban megelőzés, (Prevenció) céljából használatosak. Az összetevőkről leírt információk sok évszázados népi megfigyelésen, és sok évtizedes laboratóriumi kutatómunkán alapszik.A weboldalon található Információk nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben Forduljon szakorvoshoz betegség esetén!
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el