A szépséges málna
Málna
A málna közkedvelt gyümölcseink egyike, a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó cserje.
Hegyvidékeken vadon termő, de hazánkban sokfelé termesztett növény. Nálunk a piros színű honos, de emellett ismert a sárga is, aminek íze természetesen olyan, mint piros társának.
A málna népies
neve: "himpér", a német Himbeere szóból ered, ami boldogasszony csipkéjét
jelenti
Vitamin tartalma
- A málna, sok piros gyümölcshöz hasonlóan
rengeteg C-vitamint és antioxidánst tartalmaz, így erősíti az immunrendszert és megelőzi a rákos
megbetegedéseket.
- Kitűnő vértisztító, vérszegénység ellen is hatásos és csillapítja a lázat.
- A-vitamin tartalma révén segít a látásjavításban.
- Különböző vérzések csillapítására is alkalmazható.
- Jelentős
mennyiségű B1,
-és B2-vitamint is tartalmaz.
Élettani hatása
- Rendkívül gazdag színanyagokban, flavonoidokban, gyümölcssavakban, cserzőanyagokban
és növényi rostokban.
- Pektin is található benne, ez az anyag emésztésjavító
hatásáról ismert.
- Ásványi anyagok közül a kálcium-,kálium-, magnézium- és vastartalma kiemelkedő.
- A szervezet napi szükségletének 10 %-át
fedezi.
- Frissen és nyersen fogyasztva érvényesül leginkább a benne lévő
vitaminok jótékony hatása.
Te tudtad?
Másnaposságellen, és antibiotikum kúra után is jó szolgálatot tesz, mert segít helyreállítani a megterhelt emésztőrendszert és a károsodott bélflórát. Sőt, még szépülhetünk is vele!
Ez a szépségvitaminként emlegetett magas biotintartalmának köszönhető, amely szépíti a bőrt, csillogóvá és dússá teszi a hajat.
Antocianintartalma révén mérsékli a magas vérnyomást.
Mit tud még?
A népgyógyászat levelét teaként is felhasználja cukorbaj, vese és hólyagbántalmaknál.
Izzasztó hatása is van, valamint számos teakeverék összetevője. Meghűléses betegségre használható a szárított málnalevél és bogyó főzet is.
A várandós kismamák fogyasszák teáját a terhesség utolsó heteiben, mivel ellazítja a kismedence
tájékának izomzatát, aminek következtében szüléskor az tágulékonyabb lesz.