Spirulina

A Spirulina Hatásai

A légzőszervek egészsége

A spirulina hasznos lehet azok számára, akik légzőszervi problémákkal küzdenek, mint az asztma vagy éppen az allergiás rhinitis. A spirulina napi 1 grammos dózisban már segíti a tüdőfunkciókat az enyhe vagy közepesen súlyos asztmásoknál, ahogyan azt a 2001-ben a "Journal of Nutraceutical Functional Medical Foods"-ban megjelenttanulmány állítja.

Spirulina és a szem

 A spirulinával kapcsolatban végzett japán kutatások és más tanulmányok megerősítették, hogy 480 esetből 90%-ban hatékony az időskori szürkehályog ellen.
A szembetegségek kezelése kapcsolódik egyéb betegségekhez, mint az időskori szürkehályog, a diabéteszes recehártyakárosodás (retinitis), nefritiszes retinakárosodás, magas vérnyomás és a verőerek keményedése (angoisclerosis).

A szem makuláris membránjai számos karotinoid pigmentet tartalmaznak, mint a xantofillok (lutein), zeaxantin és feltehetően az asztaxanthin, ha ez is szerepel azétrendünkben. Ezek a speciális pigmentek védik a szemet a lipid membránok ultraibolya okozta károsodásának lassításával, ezzel megelőzik a makula degenerációt.

A spirulina a leggazdagabb béta-karotin tartalmú élelmiszer, melyben a karotinoidok széles skálájából mind a tíz változat megtalálható. Körülbelül fele narancssárga karotinoid: alfa, béta és gamma és fele sárga xantofill. Ezek a szervezet különböző részein fejtik ki hatásukat, fokozva az antioxidáns védelmet is.

Kutatások  bizonyítják, hogy a béta-karotinban gazdag gyümölcsök és növények fogyasztásával valódi rák elleni védelmet érhetünk el. A szintetikusan előállított béta-karotin nem minden esetben rendelkezik ezekkel az előnyökkel. Feltételezhető, hogy az algákban és a zöldségekben lévő természetes karotinoidok rendelkeznek a legerősebb antioxidáns hatással.

Spirulina és a 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség járványszerűen terjed a nyugati világban. Ráadásul igazi gyűjtője más betegségeknek, mint az inzulin rezisztencia, az elhízás, a felborult koleszterinszint és a magas vérnyomás. 

A spirulina a következőképpen érezteti előnyös hatásait cukorbetegségek ellen:

  • Csökkenti a szisztémás gyulladást. (Az inzulin rezisztencia kismértékű szisztémás gyulladással jár.)
  • Kedvezően befolyásolja a lipid-profilt, csökkentve a szérum triglicerid szintjét és emelve a HDL-t.
  • Túlsúlyosaknál az értágulat mérséklődése a magas fruktóztartalmú diéta eredménye (mely előnyös a cukorbetegeknek és azoknak, akik magas vérnyomással vagy érrendszeri betegséggel küzdenek).

Spirulina és a szív- és érrendszer egészsége

A spirulina képes csökkenteni a rossz koleszterin, az LDL szintjét, ezzel segít megelőzni a szív- ésérrendszeri betegségeket, mint a vérerek megkeményedése és a stroke. Vérnyomáscsökkentő hatása is van.

A cukorbetegség és a szív- és érrendszer egészsége szorosan összefüggnek, nem meglepő tehát, hogy a spirulina nagy lehetőségeket rejt a szív- és érrendszeribetegségek ellen, tekintve, hogy javítja a lipid-profilokat, szabályozza a magas vérnyomást és növeli az erek rugalmasságát.

Spirulina és a máj

A zsírok felhalmozódása a májban szorosan összefügg a metabolikus szindrómával és jelentősen növeli a kockázatát a szív- és érrendszeri betegségben való elhalálozásnak. A nem alkoholos zsírmáj (NAFLD) a leggyakoribb oka a krónikus májbetegségnek Észak-Amerikában és közismerten nehéz a kezelése, legalábbis ahagyományos gyógyászati módszerekkel.

  • Megakadályozza a trigliceridek felhalmozódását a májban
  • Gátolja a lipidperoxidációt
  • Csökkenti a májgyulladást
  • Védi a májat a nehézfémek (pl. ólom, higany) okozta károsodásoktól.

Spirulina és az agy

A spirulina gyakorlatilag az egyetlen B12-vitamin forrás a vegetáriánusok számára, erre a vörösvérsejteknek van szükségük, emellett jelentős mennyiségű vas, fehérje, esszenciális aminosav, RNA és DNA nukleinsav, valamintklorofill található benne.

Rég tudjuk, hogy a folsav és a B-12 vitamin az idegrendszer egészséges működéséhez is nélkülözhetetlenek. Az"American Journal of Clinical Nutrition"-ban megjelent tanulmány szerint az ezen tápanyagok közti kölcsönhatás jelentős szerepet játszhat a kor előrehaladtával a kognitív funkciók védelmében.

  A magas antioxidáns tartalmú étrendek bizonyítottan csökkentik a stroke veszélyét. 

 A Spirulina csökkenti a vérlemezke aggregációt, mely a tromboembólia veszélyének csökkentésével fontos szerepet játszik az érbetegségek ellen.

 Három, antioxidánsban gazdag növényt (áfonya, spenót és spirulina) hasonlítottak össze neuroprotektív hatás szempontjából. A spirulinát találták a leghatékonyabbnak, feltehetően szabadgyök megkötő képessége és gyulladáscsökkentő hatása miatt.

Spirulina és a Rák

A spirulina aktiválja a természetes ölősejteket és az autoimmun elemeket, melyek segíteneka rákos sejtek elpusztításában. Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a spirulina poliszachardijai képesek helyreállítani azokat agenetikus anyagokat, melyek toxinoktól vagy sugárzástól károsodtak.

Akárcsak a béta-karotin, a spirulina is tartalmaz egyéb tápanyagokat, mint a vas, mangán, cink, réz, szelén és króm. Ezek a tápanyagok harcolnak a szabadgyökök, a sejtkárosító molekulák ellen, melyek a szervezetben a légszennyezettség, az egészségtelen táplálkozás, a sérülések vagy a stressz hatására szívódnak el. Azáltal, hogy megkötik a káros szabadgyököket, a tápanyagok segítik az immunrendszer működését a rák és a sejtdegeneráció ellen. 

A Spirulina nagy mennyiségben tartalmaz fikocianint, egy rákellenes tulajdonságokkal rendelkező pigmentet. A spirulina a leggazdagabb növényi forrása a gamma-linolénsavnak (GLA), a zsírsavnak, mely erősíti az immunrendszert és gátolja a túlzott sejtosztódást. (Paul Pitchford, Healing With Whole Foods, 378. o.)

A spirulina színét a klorofill adja. Alan Keith Tillotson "One Earth Herbal Sourcebook" című könyvében azt írja, hogy a spirulina magas klorofill tartalma lehet a magyarázat arra, hogy miért képes meggátolni a rákos kolóniák kialakulását. Ahogy Tillotson írja, "Az élelmiszerek és gyógynövények tartalmazhatnak olyan mennyiségű klorofillt, melyről farmakológiailag bizonyított, hogy hatékony a rákmegelőzésben."

Emésztés

A spirulina elősegíti az emésztést és a bélműködést. Legyőzi a káros baktériumokat, mint az e-coli és a candida gomba, valamint előnyösen hat a bélflórára, akárcsak a laktobacillus és a bifidobaktérium. 

Az egészséges bélflóra az alapja a jó egészségnek, ez segíti elő az elfogyasztott élelmiszerekből a tápanyagok felszívódásátés véd a fertőzésektől.
A spirulina egészséges laktobacillusokat épít, segítve az emésztést, a kiválasztást és enyhítve a székrekedést.

Az aminosavak, mint a cisztein, valamint a nagy mennyiségű és jó minőségű fehérje teszi a spirulinát hatékonnyá a fekélyek kezelésében. A spirulina gazdag klorofill tartalmával fenntartja és helyreállítja az emésztési folyamatok egészséges menetét. 

Öregedés ellen

A spirulina három olyan anyagot is nagy mennyiségben tartalmaz, melyek közismerten öregedés elleni hatással bírnak. Ez a tirozin, az E-vitamin vagy tokoferol és a szelén. A tirozin például lassíthatja a sejtek öregedését és csökkenti az éhséget.

Immunerősítés

A spirulina por segíti a szervezet vörös- és fehérvérsejt termelését, ezzel erősíti az immunrendszert. Ugyanakkor támogatja a szervezet természetes tisztulási,méregtelenítési képességét is.

Számos kémcsővel végzett és állatkísérlet utal arra, hogy a spirulina segíti az antitestek, a gyulladáscsökkentő fehérjék és más sejtek termelődését, melyek erősítik az immunrendszert és kivédik a fertőző és krónikus betegségeket, mint pl. a rák.

Allergiák

A spirulina védhet az allergiás reakcióktól azáltal, hogy megállítja a hisztamin növekedését, mely felelős az allergiás tünetekért, mint az orrfolyás, a könnyezés, a csalánkiütés és a lágyrész-duzzanat.

A klinikai kutatások során vizsgálták a spirulina allergia elleni működését. Egy 2008 augusztusában megjelent tanulmányban immunmoduláló hatásáról számoltak be olyan embereknél, akik 16 héten át fogyasztották a spirulinát. Az IL-6 (interleukin-6) jelentős csökkenését figyelték meg, ami arra utal, hogy kiegyensúlyozó hatással van az "immun változókra".

Miben van?    Flavon Green,  Flavon Green+  

Más vizsgálatok igazolták a korábbi eredményeket és arra utalnak, hogy a spirulina akár ételallergia ellen is hatásos lehet. Ezek a vizsgálati eredmények azért fontosak, mert az allergiás reakciókat részben a nem megfelelő immunválasz okozza. 

Vese problémák

Vesebetegség vagy nefrózis szindróma esetén nagyon óvatosan kell bánni a protein bevitellel. A Chlorella(spirulina) egyik előnye a fokozott fehérje felszívódás elősegítése, mellyel kevésbé terheli a vesét.

Méregtelenítés

Japán kutatók úgy találták, hogy a spirulina jelentősen csökkentette a vese toxicitását, melyet nehézfémek, a higany és három gyógyszer okozott. Más kutatók szerint a spirulinát vagy chlorella algát fogyasztó patkányoknál hetedére csökkent a veszélyes vegyi anyag, a dioxin mennyisége a kontrollcsoporthoz képest.

1994-ben orosz szabadalommal védték le a spirulinát a sugárbetegség által előidézettallergiás reakciók csökkentése miatt. 270 csernobili gyermeknek 45 napon át napi 5 gramm spirulinát adtak (Earthrise Farms adományaként), ennek eredményeként a radionukleidok mennyisége és normaliz 50%-kal csökkentálódott az allergiás érzékenység.

Napjainkban a víz, a levegő, az élelmiszerek és a gyógyszerek tele vannak szervezetünket veszélyeztető, mérgező vegyi anyagokkal. A szervezetünknekfolyamatosan szüksége van arra, hogy megtisztítsuk ezektől a mérgektől. A spirulina abszolút egyedülálló kombinációja a növényi tápanyagoknak, mint a klorofill, fikocianin és a poliszacharidok, melyek segítenek megtisztítani szervezetünket.

Túlsúly

A magas fehérjetartalmú étrend felpörgeti a szervezet anyagcseréjét, ezzel segíti a fogyást.            A spirulina tele van proteinnel! Tartalmazza az összes esszenciális zsírsavat, melyek hasznos zsírok a szervezet számára.

A spirulina tiszta proteinje, mely nagy mennyiségű béta-karotin, klorofill, GLA zsírsav és más tápanyagok kíséretében érkezik, különösen nagy segítség a túlsúlyosak, cukorbetegek, hipoglikémiások, rákbetegek, ízületi gyulladásban vagy egyéb degeneratív betegségben szenvedők számára. (Herbal Medicine Healing Cancer, Donald R Yance Jr, 164. o.)

Egészséges haj és körmök

A haj és a körmök egészsége a szervezet vitamin- és ásványi anyag készleteitől függ. A spirulina támogatja a körmök, bőr és a haj egészséges növekedését. A Spirulinától tehát nemcsak jobban érezzük magunkat, de jobban is fogunk kinézni!

Terhesség alatt

A spirulina a terhesség alatt is hatásos táplálékkiegészítő, mert védelmet biztosít a vashiányos vérszegénység ellen és pótolja a szükséges fehérjéket.

Lap tetejére          Előző oldal            Kezdőlap                  Miben van?  Flavon Green,   Flavon Green+  

A weboldalon bemutatott termékek elsősorban megelőzés, (Prevenció) céljából használatosak. Az összetevőkről leírt információk sok évszázados népi megfigyelésen, és sok évtizedes laboratóriumi kutatómunkán alapszik.A weboldalon található Információk nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben Forduljon szakorvoshoz betegség esetén!
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el