Hogyan előzzük meg a puffadást?

2017.02.04

Veled is előfordul, hogy étkezések után ég a gyomrod? Felpuffadsz?

Helyes ételtársítással megelőzhető. Próbáld ki Te is.

Néhány tipp, hogyan előzd meg a gyomorégést, puffadást.

Mi okozhat puffadást?

Alaposan rágjuk meg az ételt!

Kis falatokat vegyünk egyszerre, alaposan 25-30-szor rágjuk meg az ételt.

Az alapos rágáskor az étel elegyedik a nyállal, ez megkönnyíti a gyomor további munkáját. 

A meg nem rágott, nagy darabokban lenyelt étel komoly munkát ad a gyomornak, ez okozhat puffadást. 

Előzzük meg  a puffadást!

Egy étkezésen belül ne együnk zöldséget, és gyümölcsöt!
A zöldség és a gyümölcs más-más kémhatású, a gyomorban megerjesztik egymást


Zöldség, gyümölcs megfelelő társítása!

Gyümölcsöt csak reggelire, délelőtt, és délig délig fogyasszunk, lehetőleg étkezések előtt, soha nem utána, desszertként.

Zöldség félék: délben, délután este.

Délután, este, már ne együnk gyümölcsöt!
Egy étkezésen belül nem keverjük a zöldséget a gyümölccsel.


Tej, tojás, cukor együttes alkalmazása!

Ezekből az összetevőkből bármelyik kettőt egyszerre használjuk egy étel készítésekor, már erjedés jöhet létre.


Főzzük meg alaposan a gabonaféléket!

Ha nem főzzük meg alaposan a gabonaféléket és a pillangós virágzatú növényeket (bab, zöldbab, szójabab, lencse, borsó, sárgaborsó) puffadást okozhat. A gabonáknál a bonyolult felépítésű keményítőlánc igényli a hőkezelést az emészthetőség érdekében, a hüvelyeseknél pedig a fehérjebontást gátló enzim, a tripszin inhibitor miatt szükséges az áztatás és ezt követően a főzés.

TIPP: 

  • Gabonák, hüvelyesek főzésekor a főzővízbe tegyünk 2-3 babérlevelet, megelőzi a puffadást.
  • Keresztesvirágúaknál,( káposztafélék) a főzővízbe tett párszem köménymag segíti a könnyebb emészthetőséget.

Étkezés közben NE igyunk!

Ha étkezés közben iszunk (bármilyen folyadékot) nem rágjuk meg kellően az ételt, a nagyobb darabok is könnyedén lecsúsznak, ami nehezíti  a gyomor munkáját.

Ekkor ugyanis felhígítjuk a gyomorsavat, vele együtt a félig megemésztett táplálékot. Ilyenkor annak érdekében, hogy a gyomor megkönnyítse a maga feladatát, először a folyadékot fogja felszívni.

Ez alatt az emésztésnek indult táplálék, várakozásra kényszerül, és a 39-40 C fokos belső környezetben erjedésnek indul.


Túl gyakori evés!

Ha az étkezéstől számított másfél órán belül bármit eszünk vagy iszunk, úgyszintén létrejöhet az erjedés, majd a puffadás.

Másfél órára van szükség ahhoz, hogy a gyomor kiürüljön.

A legjobb azonban, ha legalább 5-6 óra telik el két étkezés között.

Ha gyakrabban eszünk, lehet, hogy a gyomrunk már kiürült, viszont nem biztos, hogy a gyomrot követő bélszakasz is üres, és ez által nem képes az újonnan érkező táplálék fogadására.

Ha a bélszakaszban még ott találhatóak az előző étkezés lebontási termékei (ez csak akkor fordulhat elő. ha túl gyakoriak az étkezések, illetve, ha a finomított ételek összetapadva elzárják az utat), a gyomor hiába végezte el a feladatát, a táplálék nem tud továbbmozdulni a patkóbélben lévő "torlódás" miatt.


Mi okozhat gyomorégést?

Vannak olyan fűszerek amik, ha hajlamosak vagyunk rá, gyomor irritációt, gyomorégést okozhat.

Ilyenek: feketebors, fehérbors, chili, erős paprika, curry, gyömbér, szegfűbors, szegfűszeg, fahéj,

Ecetes ételek: mustár, ecetes torma, majonéz.

Gyomorégést okozhat,ha olajban dinszteljük meg a hagymát.

Az olajjal bevont hagymát a gyomor csak nagy küzdelmek árán tudja szétbontani.

(Az olaj magas hőfokra hevítése eleve rákkeltő.) erről itt olvashat többet>>>>


Mikor és mit igyunk?

Étkezések előtt fél órával fogyasszunk el 1 - 2 pohár vizet!

Miért?

Csökkenti a kínzó éhség érzetet. A szánkban megindul a nyáltermelés, a gyomor felkészül az érkező táplálék fogadására.

Étkezés közben és utána közvetlenül NE igyunk a fentebb leírtak miatt!

1-2 óra után bőségesen ihatunk, sőt, igyunk is.

Elfogadott tény, hogy naponta 2-3 liter folyadékra van szükségünk, bár az is igaz, hogy van orvosi vélemény ami testsúly kilogrammonként 40 ml víz fogyasztását javasolja.


Jó tudni!

Minden olyan folyadék, amelyben szénhidrát és rost található, a szervezet szempontjából már nem víznek, hanem feldolgozandó tápanyagnak minősül, hiszen megindítja az emésztést.

Szokjunk le a cukros üdítőkről, gyümölcslevekről, és szomjunkat lehetőleg tisztított csapvízzel vagy ásványvízzel oltsuk!


Hasznos volt az információ?

Oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal, lehet, hogy őket is érdekli!


A weboldalon bemutatott termékek elsősorban megelőzés, (Prevenció) céljából használatosak. Az összetevőkről leírt információk sok évszázados népi megfigyelésen, és sok évtizedes laboratóriumi kutatómunkán alapszik.A weboldalon található Információk nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben Forduljon szakorvoshoz betegség esetén!
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el