Szinek szerepe a zöldségekben, gyümölcsökben

2018.05.07

Hogyan hatnak a zöldségek, gyümölcsök színanyagai?


Ma már természetesnek tekintjük, hogy a legfontosabb zöldség- és gyümölcsfajok gyakorlatilag az év minden napján kaphatóak frissen a piacon. 

Régebben minden zöldségnek és gyümölcsnek megvolt a maga "szezonja", érési ideje, és a fajok rendben követték egymást. 

Jó, ha tudjuk!

 Minden zöldség, és gyümölcs  a legmagasabb tápértéket, a legtöbb íz- és illatanyagot akkor tartalmazza, ha a maga természetes érési idejében fogyasztjuk!

Nem véletlen, hogy az egyes zöldségek és gyümölcsök szezonja különböző évszakokban elérhetők, mint ahogy azt sem, hogy az azonos színű zöldségek és gyümölcsök fő hatóanyaga, élettani és egészségre gyakorolt hatása is egyezik.

Bizonyos időszakokban az ember számára más-más hatóanyag kiemelten fontos.

Étrendünket fontos különféle színű zöldséggel és gyümölccsel kiegészíteni, mert a növényekben található vegyi anyagok különféle hatást fejtenek ki a szervezetünkre.

A tudatos egészségmegőrzés egyik eszköze az is, hogy a heti étrendben minden színű zöldség és gyümölcs szerepeljen, biztosítva a fő hatóanyagok megfelelő arányát, és ezáltal a szervezet belső egyensúlyát.

Vörös és piros

Vörös és piros

Magas kálium- és magnéziumtartalmukkal hozzájárulnak a szív egészségének megtartásához, és segíthetnek számos ráktípus elleni harcban.

A likopin mellett fő értékük az anthocyanin, mely anyagok antioxidáns hatásuk révén semlegesítik a szívbetegségeket és egyes, daganatos megbetegedéseket is okozó szabad gyököket, valamint védik a bőrt a napsugarak károsító hatásával szemben. A vörös ételekben általában sok a vas, ami nélkülözhetetlen a vörösvérsejtek előállításához

Gyümölcsök:

vérnarancs, meggy, vörös áfonya, vörös szőlő, eper, grapefruit, gránátalma. 

Zöldségek:

Cékla, pirospaprika(kápia, kaliforniai,pritamin), paradicsom. 

Kék és lila

Kék és lila

A színanyag antioxidáns hatása révén számos civilizációs betegség (pl. érelmeszesedés) kialakulásának kockázatát csökkentheti. 

Hűsítő és nyugtató hatással vannak a szervezetre, védik a DNS-t. 

Ezek a növények jó hatással vannak az idegrendszerre, az agyműködésre, és ösztönzik a szellemi tevékenységeket.

Gyümölcsök: 

szeder, áfonya, füge, fekete ribizli, aszalt szilva, bodza, lila szőlő, szilva, mazsola

Zöldségek:

vörös káposzta, lila ­hagyma, padlizsán, endívia, feketegyökér

Zöld

Zöld

Számos civilizációs betegség (pl. egyes daganatos megbetegedések, érelmeszesedés) kockázatát csökkentik.

 Karotin tartalmuk révén szerepet játszanak a bőr és a látás épségének megőrzésében. K-vitamin-tartalmuk hozzájárul az egészséges véralvadási folyamat lezajlásához. 

A leveles növények különösen gazdagok antioxidánsokban, C- és E-vitaminban.

Gyümölcsök: 

avokádó, zöld alma, szőlő, zöld húsú sárgadinnye, kivi

Zöldségek:

spárga, brokkoli, petrezselyem, kelbimbó, zöldbab, káposzta, tök, kelkáposzta, uborka, levélzöldségek, snidling, borsó, póréhagyma, fejes saláta, zöldhagyma, zöldpaprika, spenót

Fehér

Fehér

Magas kálium- és magnéziumtartalmuknak köszönhetően a szív egészségéért felelnek. Jó vérkeringést és vérnyomást biztosítanak. 

Emellett számtalan egyéb biológiailag aktív anyagot is rejtenek. 

Ezek közül a hagymafélék illóolajában megtalálható allicin különösen fontos, antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes) hatása miatt.

Gyümölcsök: 

banán, körte

Zöldségek

karfiol, fokhagyma, gyömbér, karalábé, gomba, hagyma, paszternák, fehér húsú burgonya, mogyoróhagyma, fehérrépa, fehér kukorica, zeller

Sárga és narancs

Sárga és narancs

A sárga és narancs a szív, a látás, az idegrendszer, valamint az immunrendszer barátja, és számos rákfajta ellensége.

Ezek a gyümölcsök és zöldségek gazdagok olyan antioxidánsokban, mint a C-vitamin, valamint karotinoidokban, (béta-karotin) és bioflavonidokban, melyek szintén nélkülözhetetlenek az egészség megőrzéséhez.

Külön kiemelhetjük a látást segítő luteint. 

A sárga ételek az emésztőrendszer működését segítik elő, ezáltal hatással vannak az általános méregtelenítő folyamatokra.

Gyümölcsök:

sárgabarack, sárgadinnye, citrom, mangó, nektarin, narancs, papaya, őszibarack, sárga körte, datolyaszilva, ananász, mandarin, sárga húsú görögdinnye

Zöldségek:

sárgarépa, sütőtök, csemegekukorica, sárga húsú paradicsom, édesburgonya. 

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!

A weboldalon bemutatott termékek elsősorban megelőzés, (Prevenció) céljából használatosak. Az összetevőkről leírt információk sok évszázados népi megfigyelésen, és sok évtizedes laboratóriumi kutatómunkán alapszik.A weboldalon található Információk nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben Forduljon szakorvoshoz betegség esetén!
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el