Mivel helyettesíthetjük a tejet, és a tejtermékeket?
A magas olajtartalmú magvak, a gabonafélék és a csonthéjas gyümölcsök feldolgozásával sokféle ízű növényi tejet nyerhetünk, amelyek kitűnően alkalmasak az ételek készítésekor a tehéntej helyettesítésére állaguknál fogva is, és mivel magas kalciumtartalommal rendelkeznek.
(Részletek itt: Növényi tejek készítése.)
Ne feledjük el, hogy a növényi tejek, mivel tartalmazzák a kiindulási anyagok,
- magok rostjait - emésztést igényelnek, így elsősorban arra jók, hogy a gabonakásákat megfőzzük bennük, nem pedig
arra, hogy a szomjunkat oltsuk velük.
A tejtermékek elhagyásával kieső fehérje- és kalciumbevitel miatt aggódóknak: igaz, hogy a teljes, tápegész gabonák és az olajos magvak a tejhez viszonyítva kevesebb fehérjét tartalmaznak, viszont esetükben nem kell számolnunk azzal a veszteséggel, amit a tejtermékek fogyasztása esetén megfigyeltek.
A tejtermékeknél ugyanis a magas fehérjetartalom miatt a szervezet kiüríti a számára felesleges fehérjét, ami viszont a szervezetből távozásakor magához köti a kalciumot, vagyis ahelyett, hogy a kalcium beépülne a csontokba, "kimosódik" a szervezetből.
Az
olajos magvakban kevesebb ugyan a kalcium mennyisége, de az lényegesen jobban hasznosul, mint a tejben lévő.