Növényi tejek, tejfölök
Növényi tejek, tejfölök
Többféle növényi tejet, tejfölt lehet
kapni a boltokban, de könnyedén készíthetünk magunk is.
Előnye:
- sokkal olcsóbb, mint a készen kapható,
- gyorsan, egyszerűen elkészíthető,
- mindig "kéznél" van.
Az alábbi receptek segíthetnek az otthoni "tej" elkészítésében.
Tipp:
A növényi tej készítéshez elég egy erős turmixgép, minimum 500W, de legjobb a 750 Wattos.
Ezeknek a gépeknek már olyan magas a fordulatszámuk, hogy kellően selymes állagú tejet kapunk.
Kellemes kísérletezgetést.
Rizstej
- 1 bögre (2,5 dl ) barna rizs
- 3 bögre víz
- Pici só
Elkészítés:
A rizst a kétszeres mennyiségű vízzel áztassuk be egy éjszakára.
Másnap tegyük fel főni az áztató vízben.
A főzési időt a rizs határozza meg, kb. 40-50 perc is lehet. Nézegessük, ha esetleg elfőtt a leve, pótoljuk. A lényeg, hogy főjön puhára, nem baj, ha kicsit ragacsos.
Amikor megfőtt, 1 csészényi rizst kezdjünk el turmixolni 1 + 3 csésze vízzel, pici sóval, vaníliával, mézzel. Először kevés vízzel, majd fokozatosan adjuk hozzá a többi vizet.
Aki szereti, ihatja sűrűn is, de szitán is átszűrhető.
Kókusz tej
Hozzávalók:
- 1 bögre (2,5dl) kókusz reszelék
- 3 bögre víz
Elkészítés:
Az arányok megegyeznek az előző recepteknél írottakkal, tehát 1 csésze kókusz reszelékhez három csésze vizet adjunk, de ebben az esetben mindenképpen forró vízzel turmixoljuk a kókuszt, különben nem oldódik ki a zsiradék tartalma.
Adjunk hozzá ízlés szerint mézet, ha kicsit édesebbre szeretnénk.
Mandula tej, dió tej, mogyoró tej, kesudió tej
A magokat 1:3 arányban turmixoljuk el vízzel, de először az 1 csésze szárazanyaghoz mindig 1 csésze vizet adjunk, majd további 2 csészényi vízzel hígítsuk fel, és úgy keverjük át a gépben.
Ízesítés: 1 csipet só, ízlés szerint vanília és méz.
A mandula esetében forró vízbe dobásával érdemes eltávolítani a barna héját, ugyanis nagyobb mennyiségben a héjban levő méreganyagok károsak a szervezetünkre. (Napi 7-8 szem héjasán is elfogyasztható.) A többi diófélénél rajta hagyhatjuk.
A mogyoró tejhez török mogyorót használjunk.
Tipp: Célszerű néhány órára a kémény magvakat beáztatni kevés vízbe, így a turmixgép könnyebben tud dolgozni.
Szója tej
Hozzávalók:
- 1 bögre (2,5dl) szójabab
- 3 bögre víz
Elkészítés:
Az előzetesen egy éjszakára beáztatott szójababot főzzük meg, majd a már megfőtt babból 1 csészényit turmixoljunk össze először 1 csésze vízzel, majd további 2 csészével (tehát 1:3 arányban). Adjunk hozzá 1 mokkáskanál sót adagonként, hogy elvegyük a szója jellegzetes ízét, valamint vanília őrleményt. Ízesíthetjük 1-2 evőkanál karobbal (szentjánoskenyér por) is, a kakaó helyettesítéseként
Zab tej
Hozzávalók:
- 1 bögre (2,5 dl) zabpehely
- 7,5 deciliter víz
- 1 kanál méz (ízlés szerint)
- Csipet só
- Csipet őrölt szerecsendió
Elkészítés:
Keverjük össze a hozzávalókat egy lábosban, majd tegyük fel főni. A forrás után lassú tűzön teljesen főzzük meg, kb. 10 perc. Figyeljük, nehogy leégjen, lehet, hogy még egy kis vizet felvesz.
Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd turmixoljuk simára. Hagyjuk állni, majd sűrű szitán vagy géz anyagon, (ami van) szűrjük át.
Hűtőben napokig eláll.
Kölestej
- 1/4 csésze blansírozott (héjától megfosztott) mandula
- 1 teáskanál méz
- 1/2 mokkáskanál só
- 1 csésze, forró főtt köles
- 1/2 teáskanál frissen facsart citromlé
- 1/2 vaníliarúd (ha édes tejet készítünk)
1 csésze vízzel kezdjük a turmixolást, majd apránként még 3 csésze vizet adjunk hozzá.
Hasznosnak találtad a cikket?
Oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal, lehet, hogy őket is érdekli.
Növényi tejek, tejfölök
Többféle növényi tejet, tejfölt lehet kapni a boltokban, de könnyedén készíthetünk magunk is.